Oefenhome

Ik ben Jakob. Freelance historicus, fotograaf en auteur. Ik vertel verhalen in woord en beeld en doe geschiedenis uit de doeken. Helder, origineel en met gevoel.

Je kan me inschakelen voor historische, verhalende en journalistieke projecten. Ik lever onderzoek, concepten, tekst en beeld voor een waaier aan eindproducten. Van een artikel tot een tentoonstelling. Van een participatief project tot een podcast. Van een fotoreportage tot een boek. En alles ertussenin.

 

Deze website is gloednieuw en ruikt nog naar papier en inkt. Misschien ook naar gemorste koffie. Er komen nog fotoreeksen bij. De witte muren krijgen nog wat aankleding en vanaf 2021 verschijnt er geregeld een blogpost.

Je zoek een publiekshistoricus?

Nee. Een fotograaf-fotograaf.

Eerder een historicus-fotograaf?

Ik kom gewoon foto's kijken.

Publiekhistoricus

Wat ik voor jullie doe?

Als publiekshistoricus help ik klanten om historische projecten te realiseren. Ik duik in archieven, verzet literatuur en luister naar betrokkenen. Ik broed op concepten en schaaf aan tekst.

Ik lever inhoud en  projectcoördinatie voor een waaier aan eindproducten: van een onderzoeksrapport tot een tentoonstelling, van een brochure tot een audiotour of een participatief project.

Natuurlijk mag je van een historicus-fotograaf ook vormelijke en visuele input verwachten.

 

Het basisrecept

Het basisrecept voor elk eindproduct? 

Grote en kleine verhalen verweven. Verwondering overbrengen. Een originele handleiding bieden om geschiedenis te begrijpen. Met aandacht voor persoonlijke verhalen en opmerkzaam voor sprekende details.

Ik streef ernaar om eindproducten af te leveren die authentiek, laagdrempelig, bevattelijk en prikkelend zijn.

Voor wie en hoe?

Ik werk vaak voor musea, erfgoedspelers, steden en gemeenten, maar evengoed voor bedrijven en particulieren. 

Hijs me aan boord voor een deeltaak of laat me een project van A tot Z coördineren.

Voor de realisatie van eindproducten werk ik nauw samen met een netwerk van makers, doeners en collega-historici.

Hartelijke samenwerking, open communicatie en duidelijke afspraken: vanzelfsprekend. 


Historian in residence

Als ‘historian in residence’ duik ik in (de geschiedenis van) een straat, een wijk, een gebouw, een organisatie,… en verweef ik historische en hedendaagse verhalen. 

Het eindproduct kan uiteenlopend zijn. Van een participatief project, een reeks essays en foto’s voor website of tijdschrift, tot een podcast of een artistieke samenwerking. Inhoudelijk laten we ruimte voor de verhalen die soms onverwacht kunnen opduiken.

In deze projecten staan ontdekkingen, ontmoetingen, associatie en participatie centraal. Er is ruimte voor onverwachte samenwerkingen, die je ook als opdrachtgever kan initiëren.

Bedrijven

Wil je als bedrijf met je geschiedenis aan de slag? Doen! Historische storytelling is waardevol. De geschiedenis van je bedrijf verbindt en geeft vertrouwen. Het zet de identiteit van je bedrijf in de verf. 

Ik schrijf graag mee aan jullie geschiedenis en breng partners aan voor elk gewenst eindresultaat. Van een reeks kant-en-klare teksten voor sociale media tot een prachtig koffietafelboek. 

Op televisioneel gebied

Voor het historisch reisprogramma ‘De Helden van Arnout’ draaide ik twee jaar mee in productiehuis ‘De Chinezen’. 

Ik was er aan de slag als redacteur, tekstschrijver en co-scenarist à l’improviste op de Mongoolse steppe of in het Zuid-Afrikaanse binnenland. In de montagecel sleutelde ik mee aan vaart en verhaallijn.

Thuis in de verschillende stappen van de televisiemakerij voor korte of langlopende opdrachten. 

Historisch overzicht

Ik studeerde geschiedenis aan de KULeuven (2004) en behaalde ook een kandidatuur in de sociologie en volgde de opleiding Monumenten en Landschapszorg. Ik was aan de slag in de boekensector, werkte als bouwhistoricus en vertoef nu tien jaar in publiekshistorische watertjes. 

Last van historische sensatie (en niesbuien) wanneer archiefstof me toewaait. Pretoogjes wanneer ik geschiedenis uit de doeken mag doen. Breed geïnteresseerd in geschiedenis en maatschappij. Oprecht luisterend naar persoonlijke verhalen en opmerkzaam voor de menselijke maat en de grote verbanden. 

Ik werkte mee aan tentoonstellingen, audiotours, educatieve pakketten, onderzoeksrapporten, boeken en nog veel meer. Onder meer voor volgende opdrachtgevers:

 Red Star Line Museum, STAM Gent, Knack Historia, Productiehuis de Chinezen, Stad Antwerpen, Antwerp Museum App, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Herita, Domein Bokrijk, schakelaar- en stopcontactenproducent Niko, Erfgoedcel Land van Dendermonde, Erfgoedcel Kempense karakter, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, CegeSoma,…

Een uitgebreid portfolio bezorg ik op aanvraag.

Fotograaf

Als fotograaf probeer ik authentieke en klare beelden te leveren.

Soms kom ik dichtbij om het gevoel van het moment te vatten. Ik laat me leiden door wat me raakt: de blik van een voorbijganger, een poëtische detail, of de natuur die ons naar adem doet happen. Ik probeer foto’s te maken die verstilling oproepen, troost bieden of verwondering opwekken.

Soms hou ik afstand om de grote verbanden te tonen. Om te observeren hoe wij de wereld naar onze hand zetten maar vaak het omgekeerde gebeurt.

Je kan me inschakelen voor een (documentaire) reportage of een portretreeks. Ook persoonlijke hoogtepunten en kleine gelukskes vereeuwig ik graag.

Ontdek bij fotografie of mijn stijl jullie ligt en mail vrijblijvend voor een reportage, een trouwerij of een gezinsportret.

Historicus-fotograaf

Een visuele studie over tradities en gebruiken?

Een journalistieke reportage in woord én beeld?

Een fotografische biografie van een wijk of een streek?

Een historisch gebouw, restauratie of herbestemming netjes uitgelicht?

Misschien wil je als erfgoedspeler, toeristische dienst of bouwheer lokale geschiedenis of (im)materieel erfgoed in beeld laten brengen?

Misschien is het handig dat die fotograaf ook een woordje kan meepraten en -typen?

Dan stel ik me graag voor als historicus-fotograaf.

In mijn eigen documentaire projecten is de wisselwerking tussen geschiedenis, maatschappij, stad en land(schap) vaak aanwezig. 

Als voormalig bouwhistoricus ben ik thuis in architectuur en herbestemming. 

Kijk bij fotografie voor het een projecten als historicus-fotograaf. 

Contact

Dat is 'em.

Zwaai eens wanneer ik door mijn analoge middenformaatcamera tuur.
Ik kom graag luisteren naar jullie ideeën en wensen.